Træer, jordens lunger.

 

Jeg tror, ​​det er almindeligt kendt, at træer producerer ilt. Men de opfanger også partiklerne, absorberer kuldioxiden (til O2-produktion), fordamper vand og giver skygge.

Faktisk bør enhver person plante et træ i sin have for at nyde alle disse fordele. Især absorption (og fordampning) af vand får mere og mere opmærksomhed, fordi oversvømmelser er et reelt problem med ekstreme vejrforhold.

Selvfølgelig kan ikke alle haver rumme et stort træ, og nogle gange har folk problemer med bladene. Der er løsninger på begge ‘problemer’: det rigtige træstørrelse og et stedsegrønt træ mister ikke sine blade. Træstørrelserne er udtrykt i ‘størrelse’, så et træ af første størrelse = 15 m og højere, 2. størrelse = 10 -15 m., 3. størrelse = 6 -10 m. Nogle gange tales der også om 4. størrelse, denne er hovedsageligt på en stamme med ‘buske’ som Amelanchier/ribstræet, Magnolia, Ligustrum/ liguster, Hibiscus osv. Jeg anbefaler ofte et prydæble eller pære, prydkirsebærene kan også være men er generelt lidt svagere.

Et prydæble (Malus ‘Evereste’ f.eks.) giver blomst om foråret, efterårsfarve og æbler om vinteren, tre gange glæde for øjet! Men vintergrønt er selvfølgelig også muligt: ​​Ilex / kristtorn, Osmanthus / falsk kristtorn, Prunus / ‘laurbær’, nåletræer som Pinus (god finstøvsamler), alle podet eller dyrket på en stamme.

Især det, at et træ har brug for et træspejl (plads omkring stammen) – et glimrende sted til jordkopper med løg imellem! – gør, at den rigelige regn kan synke ned i jorden. Træet kan selvfølgelig placeres i en ‘kasse’ eller hævet kant, men jeg anbefaler: med åben bund eller ‘bare’ i jorden. Der er stor risiko for udtørring i en gryde og selv i kraftig vind (vindstød) kan den vælte og beskadige (hvad som helst).

Formede træer (skifer- eller tagform), løgtræer, søjleformer eller polartræer giver haven sin egen atmosfære og form, dette afhænger af ønsker og placering i haven. Topiary træer kræver også generelt mere vedligeholdelse.

Men et træs funktion er så stor, at den ikke kan overses

Leave a Reply

Your email address will not be published.